Syndroom van Tietze

Bij het syndroom van Tietze, ervaren mensen pijn op hun borst bij bewegen en soms ook tijdens het ademhalen. Hierover kunt u zich best zorgen maken, zeker als de klachten aan de linkerkant zitten kan dit verward worden met hartklachten. Het kan dan een opluchting zijn dat het syndroom van Tietze wordt vastgesteld. Dit syndroom is namelijk niet gevaarlijk, maar dat wil niet zeggen dat de klachten niet heel vervelend kunnen zijn.

Kenmerken
Het Syndroom van Tietze kenmerkt zich door pijn aan het borstbeen en bij de ribben. Het is een relatief zeldzame aandoening die wat betreft de symptomen gemakkelijk te verwarren is met costochondritis. Bij beide aandoeningen is er sprake van een ontsteking van het ribkraakbeen. Maar bij Tietze gaat het om een ontsteking van het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen, terwijl de lokalisatie van costochondritis zich ook aan de achterzijde bij de overgang van ribben naar rugwervels kan bevinden.

Het syndroom van Tietze kan op elke leeftijd ontstaan. Jongvolwassenen en oudere kinderen zien we heet meest.  Zowel mannen als vrouwen worden in gelijke mate getroffen. Hoeveel mensen exact deze aandoening krijgen is nog onbekend.

Meestal gaat het om een tweede, derde of vierde rib maar variatie hierop is mogelijk. Kenmerkende uitingen van het syndroom van Tietze zijn:

  • Eén of meerdere kraakbeen verbindingen die pijnlijk en ontstoken zijn

  • De pijn wordt meestal aan één zijde van het borstbeen gevoeld

  • De pijn is vel en komt in aanvalsgolven

  • Uitstraling naar de arm en schouder komt regelmatig voor

  • De klachten worden erger bij drukverhoging als niezen, hoesten of diep inademen

  • Bewegen van het bovenlichaam verergert vaak de klachten door de toename van druk of trekkracht die op de ribben ontstaat

  • Er kan zwelling en roodheid zichtbaar zijn ter hoogte van de ontsteking

Oorzaken
Het is niet altijd duidelijk wat de exacte oorzaak van de ontsteking is. In veel gevallen zijn er meerdere factoren betrokken. Zo kunnen veel repeterende bewegingen en zware inspanning oorzaken zijn waardoor het weefsel wordt overbelast en daardoor geïrriteerd raakt. Ook een lage belastbaarheid, verminderde spierkracht, houdingsproblematiek, te veel zitten en infecties van de luchtwegen lijken een rol te spelen. Fysiotherapie is daardoor in veel gevallen een goede oplossing om van de klachten af te komen.

Behandeling van Tietze bij Fysio Lemmer
De fysiotherapeuten bij Fysio Lemmer zijn allemaal specialist op het gebied van bewegen. Na een vraaggesprek en onderzoek kan de fysiotherapeut de onderliggende factoren goed in kaart brengen. Er zal gekeken worden naar u houding, dagelijkse activiteiten en de spierkracht van de schoudergordel. De behandeling bestaat uit verschillende zaken als oefentherapie, advies en begeleiding in omgang met de klachten en eventueel overleg met de huisarts omtrent ontstekingsremmers. Daarnaast komt ook vaak stress en angst naar voren bij het syndroom van Tietze, daarom zal de fysiotherapeut u duidelijk uitleggen wat Tietze is en hopelijk gerust kunnen stellen.

Bekijk overige aandoeningen

Fysio Lemmer

Vissersburen 16 - 20
8531 EC Lemmer

0514-561805
info@fysiolemmer.nl

Facebook
Instagram

Openingstijden

Ma 08.00 - 20.00
Di 08.00 - 20.00
Wo 08.00 - 20.00
Do 08.00 - 20.00
Vr 08.00 - 20.00

Telefonisch bereikbaar
van 9.00 tot 12.00

Zorgkaart Nederland
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
Fysio Lemmer is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.

All rights reserved | Copyrights Fysio Lemmer

Realisatie: Merksetters

×