Hoofdpijn bij Kinderen

Net als bij volwassen is ook hoofdpijn een veel voorkomende klacht bij kinderen. Vooral spanningshoofdpijn en migraine komen veel voor. Alhoewel Kinderen met hoofdpijn vaak behoorlijk beperkt worden in hun activiteiten en van grote invloed kan zijn op hun sociale leven, wordt het zelden veroorzaakt door een ernstige aandoening. Bij kinderen met hoofdpijn ziet men vaak een toename van schoolverzuim en verminderde schoolprestaties, in welke mate dit speelt is echter nog onbekend

Migraine bij kinderen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken komt migraine best vaak voor bij kinderen. Jonge kinderen kunnen vaak moeilijk aangeven of zij migraine hebben. Ook wordt de migraine bij kinderen lang niet altijd herkend, omdat het klachtenpatroon erg kan verschillen van migraine bij een volwassene. Zo zie je dat kinderen met migraine ook vooral kunnen klagen over buikpijnaanvallen, maar ook reisziekte is een milde migraine variant.

De migraine hoofdpijn kan onverwacht komen opzetten of tijdens lichamelijke inspanning. Het gaat vaak om een heftige bonzende of kloppende hoofdpijn aan de voorzijde van het hoofd. Dit kan aan één zijde maar ook aan beide zijden voorkomen, hiermee verschilt het van de volwassen migraine die meestal aan één zijde voorkomt. De hoofdpijn is dusdanig ernstig dat kinderen rust moeten nemen, zij zijn dus niet meer in staat om door te spelen.

Meestal duurt een migraine aanval bij kinderen maar één tot twee uur. Maar kan tot wel 3 dagen aanhouden. Bij volwassenen duren migraine aanvallen minstens 4 uur.

Spierspanningshoofdpijn
Ook spierspanningshoofdpijn is een veel geziene vorm van hoofdpijn bij kinderen. Ook kinderen met migraine hebben ook vaak andere vormen van hoofdpijn. Hierbij gaat het om migraine gecombineerd met een medicijnafhankelijke hoofdpijn (vaak paracetamol) of de combinatie met spierspanningshoofdpijn.

“Maak van hoofdpijn geen hoofdpijndossier”

Behandeling

De behandeling van hoofdpijn richt zich op het aanpassen van levensstijl waaronder voldoende slaap, voldoende ontspanning, voldoende beweging, gezonde voeding, voldoende water drinken maar ook vooral structuur in het slaap/waakritme.

We leven in een maatschappij waarop er voortdurend een beroep wordt gedaan op kinderen. Af en toe even niets hoeven doen is erg belangrijk. Het ene kind heeft meer ontspanning nodig dan het andere. Kijk samen kritisch met uw kind naar het weekprogramma en kijk waar zo mogelijk een rustperiode ingelast kan worden. Bij kinderen die veel op hun tenen moeten lopen om te presteren (bijvoorbeeld op school of in de vriendengroep) komt ook vaak migraine voor als teken dat ze overvraagd worden.

Daarnaast richt het zich op het verminderen van de uitlokkende factoren. Bekende uitlokkende factoren zijn;

  • Beeldschermen minder dan < 1 uur voor slaaptijd

  • Cafeïnehoudende dranken

  • Tandenknarsen/kaakklemmen

De behandelmethodes en oefeningen zich richten op de mobiliteit van de nek, mondgewoontes, spierfunctie van de nek en hoofdstabilisatoren.

Kinderen met hoofdpijn bij Fysio Lemmer
Binnen fysio Lemmer is veel expertise op het gebied van kinderen met hoofdpijn. We blijven ook continue in beweging als het gaat om de scholing en bijscholing hiervan. Wat we belangrijk vinden is dat er voor uw kind een ontspannen sfeer in de behandelkamer heerst, zodat u kind zich op zijn/haar gemak voelt. De Kinder Manueel therapeuten Nynke en Siegrid  zullen hiervoor zorgdragen. Wat daarbij voorop staat is dat het oefenen leuk is! Afhankelijk van de leeftijd zullen de oefening speelsgewijs worden aangeleerd.

Bekijk overige aandoeningen

Fysio Lemmer

Vissersburen 16 - 20
8531 EC Lemmer

0514-561805
info@fysiolemmer.nl

Facebook
Instagram

Openingstijden

Ma 08.00 - 20.00
Di 08.00 - 20.00
Wo 08.00 - 20.00
Do 08.00 - 20.00
Vr 08.00 - 20.00

Telefonisch bereikbaar
van 9.00 tot 12.00

Zorgkaart Nederland
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
Fysio Lemmer is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.

All rights reserved | Copyrights Fysio Lemmer

Realisatie: Merksetters

×