Duizeligheid

Een duizelig gevoel is moeilijk onder woorden te brengen. Niet iedereen bedoelt hetzelfde met het begrip duizeligheid. Toch is het een veel gehoorde klacht. Het is een klacht die sterk leeftijdsafhankelijk is. Zo komt duizeligheid veel meer voor bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar.

Wat is duizeligheid?
Onder duizeligheid verstaat men in het algemeen het gevoel dat beleefd wordt als de relatie met de ruimtelijke omgeving verstoord is. Het is het ondergaan van bewegingspatronen, die er in werkelijkheid niet zijn. Duizeligheid kan dus gezien worden als een illusie. De kans dat Duizeligheid kan als zeer bedreigend wordt ervaren is groot. Het brengt mensen letterlijk en figuurlijk uit balans.

Er zijn verschillende vormen van duizeligheid, welke vaak eerst door een huisarts wordt onderzocht. De huisarts kan hiervoor verwijzen naar de huisarts, neuroloog, KNO-arts maar ook naar een fysiotherapeut. Aandoeningen waarbij duizeligheid een grote rol speel waarin een fysiotherapeut van betekenisvolle waarde kan zijn, zijn onder andere BPPD en hyperventilatie.

BBPD
Beningne Paroxismale Positie Duizeligheid ofwel BBPD wordt ook wel kortdurende bewegingsafhankelijke duizeligheid genoemd. Bij deze vorm van draai- of positieduizeligheid krijgt een aanval van draaiduizeligheid als u uw hoofd snel van houding verandert. Bijvoorbeeld als u gaat liggen, van lig naar zit komt, tijdens het omdraaien in bed maar kan ook optreden tijdens het vooroverbuigen, omhoogkijken of achteromkijken. De symptomen van draaiduizeligheid duren vaak maar kort en gaan soms gepaard met een misselijk gevoel.

BPPD is de meest voorkomende oorzaak van een (vestibulaire) duizeligheid. In de helft van de gevallen is er in de ziektegeschiedenis geen aanleiding voor het ontstaan te vinden. Wat we wel weten is dat het kan optreden na een periode met bedrust, schedeltrauma, operatie of een griepperiode. Ook kan het ontstaan na een neuritis vestibularis. Neuritis vestibularis is een (zenuw)ontsteking van het gewrichtsorgaan, waarvan de oorzaak onbekend is. Ook de precieze oorzaak van BPPD is nog niet bekend maar het heeft te maken met het evenwichtsorgaan in uw binnenoor en met de kristallen die zich hierbinnen bevinden.

Behandeling
Om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van een BPPD wordt er een test uitgevoerd. Deze test wordt de Dix-Hallpike manoeuvre genoemd. De test is positief wanneer zowel de duizeligheid optreedt als dat er nystagmus (het ritmisch heen en weer bewegen van de ogen, zonder dat u dit zelf stuurt) optreden.

Duizeligheidsbehandeling bij Fysio Lemmer
Nynke is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met draai- en positieduizeligheid. Vaak wordt u verwezen door de huisarts, neuroloog of KNO-arts. Maar u kunt ook met duizeligheidsklachten zonder verwijzing bij ons terecht. Nynke zal onderzoeken of het gaat om BPPD of dat u duizeligheid een andere achterliggende oorzaak heeft. Doormiddel van het toepassen van een speciale behandelmethode, de Epley Manouvre, kunnen we u duizeligheid behandelen. U zult ook specifieke oefeningen voor thuis meekrijgen.

Goed om te weten
Na de behandeling kunt u kortdurend extra duizelig worden. Het is dus verstandig om een chauffeur mee te nemen naar onze praktijk. Soms vragen we u ook nog even rustig zitten, voordat u weer naar huis kunt gaan.

Bekijk overige aandoeningen

Fysio Lemmer

Vissersburen 16 - 20
8531 EC Lemmer

0514-561805
info@fysiolemmer.nl

Facebook
Instagram

Openingstijden

Ma 08.00 - 20.00
Di 08.00 - 20.00
Wo 08.00 - 20.00
Do 08.00 - 20.00
Vr 08.00 - 20.00

Telefonisch bereikbaar
van 9.00 tot 12.00

Zorgkaart Nederland
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
Fysio Lemmer is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.

All rights reserved | Copyrights Fysio Lemmer

Realisatie: Merksetters

×