Hoofdpijn

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten. De helft van de mensen heeft weleens last van hoofdpijn. Meestal gaat het snel weer over en is er geen reden tot zorgen. Alhoewel hoofdpijnklachten het leven behoorlijk kunnen beïnvloeden, worden ze maar zelden veroorzaakt door een ernstige aandoening.  Als u regelmatig hoofdpijn heeft of wanneer het zorgt dat u wordt beperkt in u dagelijks leven ins het zinvol om hulp te zoeken.

Om  de hoofdpijn te kunnen aanpakken is het van belang om te weten welke hoofdpijn u heeft. We maken allereerst onderscheid in een primaire en een secundaire hoofdpijn.

Primaire hoofdpijn
Primaire hoofdpijn is hoofdpijn die op zichzelf staat. De hoofdpijn wordt niet veroorzaakt door invloeden van buitenaf en ook niet door een andere aandoening. Vormen van primaire hoofdpijn zijn migraine, spanningshoofdpijn, en clusterhoofdpijn

Secundaire hoofdpijn
Secundaire hoofdpijn wordt veroorzaakt door externe factoren zoals overmatig medicijngebruik of nekklachten. Wanneer de hoofdpijn vanuit de nek wordt veroorzaakt noemen we dit een cervicogene hoofdpijn.

Spierspanningshoofdpijn komt vaak voor bij mensen die ook nekklachten hebben. Dat kan komen door aandoeningen van de nek zelf of door prikkeling van de zenuwen in het ruggenmerg.

Uitlokkende factoren
Er zijn verschillende factoren die hoofdpijnklachten kunnen uitlokken of verergeren bij mensen die al gevoelig zijn voor hoofdpijn. Bekkende triggers zijn stress, hormonale veranderingen, vermoeidheid, slaapproblemen, nekklachten of een bepaalde houding van het hoofd.

Fysiotherapie
Om klachten te verlichten kunnen bij sommige vormen van hoofdpijn medicatie voorgeschreven worden door een arts. Maar u kunt ook zelf iets doen aan de hoofdpijnklachten door middel van oefeningen en door te leren hoe u het beste kunt omgaan met de pijn.

Daarnaast is vooral voor mensen met spanningshoofdpijn, migraine met daarbij nekklachten en/of kaakklachten en voor mensen met cervicogene hoofdpijn raadzaam om een fysio- of manueeltherapeut te bezoeken die zich heeft gespecialiseerd in hoofdpijnklachten.

De behandeling bestaat uit het verstrekken van informatie en advies in combinatie met behandelmethodes en oefeningen die gericht zijn op:

  • Het vergroten van de bewegelijkheid van de nek (en soms ook kaak)

  • Het leren ontspannen van uw nek, schouders en/of kaken

  • Het verbeteren van de houding

  • Trainen van specifieke nekspieren

Hoofdpijn behandeling bij Fysio Lemmer
Wanneer u met hoofdpijnklachten bij ons in de praktijk komt, zal u door Nynke, Siegrid of Bob worden behandeld. Zij zijn manueeltherapeut en gespecialiseerd in hoofdpijnproblematiek. Nynke is daarnaast aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord. Een netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten en manueeltherapeuten die hun krachten hebben gebundeld. Zij werken nauw samen met het Hoofdpijncentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Daarnaast zijn er ook in onze regio goede samenwerkingsverbanden met specialisten op het gebied van hoofdpijn.

Bekijk overige aandoeningen

Fysio Lemmer

Vissersburen 16 - 20
8531 EC Lemmer

0514-561805
info@fysiolemmer.nl

Facebook
Instagram

Openingstijden

Ma 08.00 - 20.00
Di 08.00 - 20.00
Wo 08.00 - 20.00
Do 08.00 - 20.00
Vr 08.00 - 20.00

Telefonisch bereikbaar
van 9.00 tot 12.00

Zorgkaart Nederland
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
Fysio Lemmer is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.

All rights reserved | Copyrights Fysio Lemmer

Realisatie: Merksetters

×