Flexchair

De Veldon Flexchair is innovatieve ontwikkeling op het gebied van motorische controle van de lage rug. Het is een actieve behandelmethode waarbij een zadelkruk waarin twee verschillende 3D kantelmechanismes zijn verwerkt. Met een bewegingssensor onder de zadelkruk die registreert waar je het meest met je gewicht zit en een ontvanger op het beeldscherm wordt het beweegvermogen en daarmee de motorische controle van de rug in beeld gebracht. De gespecialiseerde fysiotherapeut kan op basis hiervan u lage rug beoordelen en behandelen. Ook andere klachten van het bewegingsapparaat zoals knie, bovenrug of schouderklachten kunnen verband houden met verminderde motorische controle van de lage rug.

Verminderde motorische controle
Verminderd actief bewegen of eenzijdig bewegen zijn een belangrijke oorzaak in het ontwikkelen van een verscheidenheid aan bewegingsklachten, waaronder met name ook rugklachten. Door het optimaliseren van het beweeggedrag, wordt gewerkt aan de oorzaak van het ontstaan van de bewegingsklachten.

PAR-Test
De beoordelingstest die kan worden uitgevoerd op de FlexChair wordt Persoonlijke Actieve Rug-test of kortweg PAR-test genoemd. Deze PAR-test bestaat uit het maken van een zestal geprotocolleerde bewegingen. Deze bewegingen worden zichtbaar gemaakt in een gekleurde vakverdeling op het beeldscherm op het beeldscherm.

Bepalend voor beoordelingsscore zijn kleur- en gebiedsverdeling en de snelheid en regelmaat van het bewegen. Aan de hand van de uitslag die gaat over kwaliteit en kwantiteit is het ook de persoonlijke beoordeling van de therapeut. Dus hoe zijn de bewegingen tot stand gekomen? Is er gecompenseerd vanuit de benen? Moest er kracht gezet worden? Het behandelplan wordt opgesteld op basis van zowel de uitslag van de PAR-test als de beoordeling van de fysiotherapeut.

Ruiters
Voor ruiters is de FlexChair ook een prachtig hulpmiddel om stabiliteits- houdings- en bewegingsproblemen in het bekken, de onderrug, als ook in de nek, bovenrug en schouders visueel inzichtelijk te maken.

Als ruiter moet je zelf je balans bepalen. Je stuurt je paard grotendeels aan met het verplaatsten van je lichaamsgewicht. Hierbij gebruik je vooral diepe rug- en buikspieren, en niet zozeer de oppervlakkige spieren, waarmee vaak gecompenseerd worden. De FlexChair maakt je bewust van je bewegingen, maar ook van je onbewuste bewegingen.  Je leert hoe je met kleine bewegingen vanuit je romp en bekken je paard zo goed mogelijk en met zo klein mogelijke bewegingen kunt aansturen. Zodat de balans bij zowel ruiter als paard zo min mogelijk wordt verstoord. Je werkt hierbij aan kleinere en stillere hulpen, waardoor je inwerking verfijnder wordt en dit positief bijdraagt aan de communicatie tussen ruiter en paard.

Ruiters bij Fysio Lemmer

Als uw als ruiter binnenkomt bij Fysio Lemmer komt u waarschijnlijk bij Siegrid onder behandeling. Zij onderzoek en beoordeeld allereerst uw klachten uitgebreid. Van belang is of de klachten ook tijdens het paardrijden naar voren komen? Zo ja, tijdens welke oefeningen deze naar voren komen? En of er links/rechts verschillen zijn?

Het mooist is als u ook een video aan levert van uzelf tijdens het paardrijden. Hiermee kunnen we de motorische controle op het paard kunnen beoordelen, door middel van het sterk vertragen van het filmpje. De analyse hiervan zullen we bespreken en de uitleg ondersteunen door middel van vertraagde videofragmenten aan u te tonen. Na een analyse van de motorische controle op de PAR-test, proberen we al deze bevindingen met elkaar te verbinden en tot een conclusie en een concreet behandelplan te komen. 

Bekijk overige specialisaties

Fysio Lemmer

Vissersburen 16 - 20
8531 EC Lemmer

0514-561805
info@fysiolemmer.nl

Facebook
Instagram

Openingstijden

Ma 08.00 - 20.00
Di 08.00 - 20.00
Wo 08.00 - 20.00
Do 08.00 - 20.00
Vr 08.00 - 20.00

Telefonisch bereikbaar
van 9.00 tot 12.00

Zorgkaart Nederland
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
Fysio Lemmer is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.

All rights reserved | Copyrights Fysio Lemmer

Realisatie: Merksetters

×