Hooikoorts Tape

Ruim vier miljoen Nederlanders hebben last van een pollenallergie.

Uit twee pilot-studies onder mensen met hooikoortsklachten blijkt dat 84% van de mensen aanzienlijk minder hooikoortsklachten heeft door het gebruik van de hooikoorts tape. Al direct na het eerste gebruik was er een positief effect merkbaar.

De verklaring van de werking lijkt vooral te zitten in de kalmerende werking die de tape heeft op ons bindweefsel, zenuwstelsel en allergisch reactiemechanisme

Hooikoorts
Bomen, grassen en planten geven stuifmeel af, dat wordt ook wel pollen genoemd. Deze pollen worden door de lucht verspreid. Hierdoor komen onze luchtwegen met de pollen in contact. Van nature vormt ons lichaam antistoffen tegen deze pollen, maar bij mensen met hooikoort is er een overreactie van het afweerssysteem.

De meeste mensen met hooikoorts zijn allergisch voor de pollen van bepaalde plantensoorten. Zij hebben dus niet het hele jaar door last van hooikoorts, maar alleen in de maanden dat deze soort bloeit. In Nederland hebben de meeste mensen hooikoortsklachten in het voorjaar vanwege de pollen van berken en grassen. Maar hooikoorts kan voorkomen van januari tot november.

Bij een allergische reactie gaan de slijmvliezen extra slijm produceren waardoor een verstopte neus, loopneus en niesbuien kunnen ontstaan. Door een ingewikkeld biochemisch proces komt het stofje histamine in het lichaam vrij. Histamine zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden en gemakkelijker plasma doorlaten. Dat veroorzaakt de typische hooikoortsklachten als tranende (rode) ogen en een loopneus. Histamine zorg ook voor een samentrekking van de gladde spiercellen in de longen. Dit verklaart waarom ook benauwdheid tot de hooikoortssymptomen behoort.

Tapen bij hooikoorts
Bij hooikoortsklachten brengen we de tape aan op de bovenrug. De bovenrug is een belangrijke zone bij hooikoortsklachten, omdat de reflexzones en de segmentale innervatie (zenuwaansturing) van de longen zijn gelegen in de bovenrug. Soms wordt ook aan de borstzijde een tape aangelegd. Wanneer de tape is aangebracht wordt de huid een beetje gelift. Dit zorgt voor een reactie richting de huidsensoren. Deze sensoren geven signalen af richting de hersenen. En het brein bepaalt vervolgens wat er moet gebeuren en stuurt vervolgens weer signalen terug.

Werking
Één van de mogelijke verklaringen voor de positieve resultaten van het tapen bij het verlichten van de hooikoortssymptomen is dat door prikkeling middels de huidsensoren er een kalmerende werking van het allergische reactiemechanisme optreedt.  

Daarnaast is er ook een meer mechanische verklaring voor de werking van de tape. Hierbij wordt gesproken over de grote rol die het bindweefsel speelt bij de immunologische afweer. Doordat het bindweefsel tot rust gebracht wordt heeft dit een kalmerend effect op het immuunsysteem, waardoor de reactie op de pollen minder heftig zal zijn.

Hooikoorts tape bij Fysio Lemmer
Ook wij zien verbluffende resultaten bij het aanleggen van deze tape in de praktijk bij onze patiënten. Of het ook voor u werkt, blijft de vraag omdat de werking bij iedere patiënt anders is. Maar het is een eenvoudig toepasbare behandelmethode. Gemiddeld zien we vaak dat mensen zo'n 2x per seizoen komen voor een tape.

Goed om te weten.
Helaas wordt Medical Taping bij hooikoortsklachten nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. U betaalt voor het eerste consult … inclusief uitgebreid onderzoek en de tape. Hierbij leggen we ook u klachten vast, zodat we kunnen kijken of u klachten ook zijn afgenomen. Het aanleggen van een vervolgtape zal dan .. kosten.

Bekijk overige specialisaties

Fysio Lemmer

Vissersburen 16 - 20
8531 EC Lemmer

0514-561805
info@fysiolemmer.nl

Facebook
Instagram

Openingstijden

Ma 08.00 - 20.00
Di 08.00 - 20.00
Wo 08.00 - 20.00
Do 08.00 - 20.00
Vr 08.00 - 20.00

Telefonisch bereikbaar
van 9.00 tot 12.00

Zorgkaart Nederland
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
Fysio Lemmer is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.

All rights reserved | Copyrights Fysio Lemmer

Realisatie: Merksetters

×